Candida-dieet.nl
Overwin candida met voeding en levensstijl

Suiker: pure Candida-voeding

Er is ontzettend veel te vinden over Candida, en zo ook over de voeding die ‘goed’ of ‘slecht’ voor je is, in deze context. Daarom is het belangrijker om de achterliggende gedachte uit te leggen, zodat iedereen uiteindelijk zelf kan inschatten welke voedingsmiddelen helpen, of juist niet.

De belangrijkste voedingsstoffen voor de Candida-schimmel zijn (1) suiker (zie onder), (2) gist en schimmelhoudende voedingswaren.

Candida voedt zich met suiker en met alle voedingsstoffen die door je lichaam worden worden omgezet in suiker óf voor suiker worden aangezien.

Grofweg kun je dus 3 categorieën maken:

  • geraffineerde suikers, natuurlijke suikers en andere zoetstoffen
  • zetmeel en koolhydraten
  • geraffineerde en witte producten

1. Geraffineerde suikers, natuurlijke suikers en andere zoetstoffen

Suiker is Candida’s grootste vriend. De schimmel voedt zich met suiker, en profiteert direct van de inname van suiker. Hoewel geraffineerde, witte suiker het ‘slechts’ is, is het helaas niet zo dat bruine, minder geraffineerde suikers, natuurlijke zoetstoffen en fruitsuikers geen voeding zijn voor de Candida. Er wordt vaak gezegd dat het weren van witte suiker voldoende is. Ons lichaam is slim, maar ook natuurlijke zoetstoffen als honing, agave- en ahornsiroop en fruitsuikers worden door ons lichaam omgezet in suikers, laten de zogenaamde Glycemische Index stijgen en voeden de Candida. Geen fruit?! Nee, geen fruit! Dat wil zeggen: in het begin van het dieet (zeg maar de eerste 30 dagen) geldt: geen (zoet) fruit. Later kan fruit dat niet zoet smaakt zoals blauwe bessen, citroenen en citrusfruit worden toegevoegd. Echter, het is aan te raden om dit zo lang mogelijk uit te stellen. Compenseer het tijdelijk niet eten van fruit door extra groenten tot je te nemen zodat je alle vitaminen en mineralen tot je krijgt. Of gebruik als aanvulling op je dagelijkse voeding een goede multi-vitamine, als je dat niet al deed.

Het vermijden van suikers in het dieet is een van de lastigste dingen – zowel omdat mensen er nou eenmaal dól op zijn, als ook omdat hoe sterker de Candida wordt, hoe harder het zal gaan schreeuwen om suiker. Wanneer je op etiketten gaat kijken, let dan ook op termen als: fructose, glucose, dextrose, sucrose, lactose, melasse, saccharose, stroop, maltose en galactose (meer ‘schuilnamen’ van suiker vindt je hier). Tot slot bevat alcohol enorm veel suiker. Het mijden van alcohol gedurende het volgen van het Candida-dieet is daarom essentieel!!

Toch is ook nog goed nieuws: er zijn 2 zoetstoffen waar Candida niets mee kan: Stevia en Xylitol. Hoewel deze zoetstoffen in overmatig gebruik ongezond voor ons zijn, kunnen ze gebruikt worden zonder dat ze Candida laten toenemen.

2. Zetmeel en koolhydraten

Ook koolhydraten worden door ons lichaam omgezet in suikers. Over het algemeen geldt: hoe hoger het percentage aanwezige koolhydraten ergens in zitten, hoe meer suiker je lichaam ‘eruit haalt’, dus hoe meer voeding voor de Candida. Voeding waarin veel zetmeel zit (aardappelen (ook zoete), pastinaak, cassave, maar ook bonen en peulvruchten) is met name beter te mijden. Dit geldt ook voor alle zoete groenten als bieten, wortelen en mais én voor zetmeelrijk fruit, met name bananen. Ook in tarwe en gerst zit veel zetmeel. Let (ook) op met brood: zie hieronder.

3. Geraffineerde en witte producten

Sommige producten zijn zo ver bewerkt dat ons lichaam ze niet meer herkent als voeding. Dit geldt met name voor witte suiker (zie boven), maar ook voor wit meel, en witte rijst en pasta. Helaas dus, geen pizza’s meer, geen wit brood, croissantjes, quiches, sushi of lasagna. Zilvervliesrijst en bruine rijst kunnen wel. Wanneer je graag pasta eet, kies dan liever alternatief voor de witte pasta, zoals speltpasta, maar doe het met mate!

« Waarom Candida-dieet.nl? - Het Candida-dieet »