Candida-dieet.nl
Overwin candida met voeding en levensstijl

Ontzuren en ontgiften

Er zijn verschillende redenen waarom je lichaam kan verzuren. Koffie, alcohol, stress, te weinig slaap, vet en ongezond voedsel, suiker en geraffineerde producten. Sommige mensen zullen nu denken: ‘alle lekkere dingen, dus’. Maar is dit echt zo? Zijn deze dingen wel echt ‘lekker’? Natuurlijk, een glas wijn op zijn tijd kan heerlijk zijn. En een kop koffie met een vers croissantje in het weekend is soms een echte traktatie! Maar is dit werkelijk waar je lichaam behoefte aan heeft? Het lastige hieraan is, dat het dat er snel sprake is van verslaving en de signalen daarom moeilijker te lezen zijn. De overmatige aanwezigheid van Candida in je lichaam, zal ervoor zorgen dat de behoefte aan juist deze producten groter wordt. Met andere woorden: de Candida roept om voeding! En dan vooral om suikers – in pure vorm, of in ‘verkapte vorm’ (dus ook alcohol, brood, pizza, witte rijst, zoetstoffen en (zoet) fruit). Deze ‘cravings’ zijn vaak moeilijk te weerstaan – ze worden steeds heftiger en de Candida steeds machtiger. Wanneer je ze leert herkennen wordt het gemakkelijker om te kiezen voor de voeding waaraan je lichaam écht behoefte heeft – namelijk voornamelijk pure, verse voeding als groenten en granen.

Ontzuren

Het ontzuren van je lichaam doe je door te stoppen met het nuttigen van verzurende producten zoals koffie, alcohol, sigaretten, zwarte en groene thee, gefrituurd voedsel, varkensvlees, suiker, geraffineerde producten maar ook door het vermijden van stress, te weinig slaap, onvrede, boosheid en frustratie. Daarnaast kun je actief ontzuren door het eten en drinken van zogenaamde alkaliserende voedingsmiddelen. Het Candida-dieet staat bol van de alkalische producten: groene (blad) groenten en hele, glutenvrije granen. Ook door het drinken van kruidenthee en basisch water (water waaraan basische druppels zijn toegevoegd) help je je lichaam te ontzuren.

Ontgiften

Als je kijkt naar het lijstje voedingsmiddelen die je ‘mag eten’ lijkt dat erg beperkt. Wellicht staan er zelfs een hoop dingen op die je niet lekker vindt. Toch is het aan te raden om het gewoon eens te gaan proberen, te combineren, te experimenteren. Naarmate je merkt dat je lichaam heel goed reageert op bepaalde voeding, is het steeds makkelijker om je te houden aan de aanbevolen lijst. Je zult voelen dat je lichaam opgelukt is en veel minder hard hoeft te werken. Je krijgt meer energie en voelt je fitter. Dit werkt motiverend en stimulerend. Wel is het vaak zo dat de eerste week tot 10 dagen wat moeizaam loopt. Wanneer je radicaal stopt met de inname van suiker, koffie en alcohol zal je lichaam heel snel allerlei gif- en afvalstoffen loslaten: de zogenaamde Herxheimer reactie. Hier kun je behoorlijk last van krijgen. Probeer daarom om geleidelijk af te bouwen, bijvoorbeeld eerst de suiker schrappen, dan de alcohol en vervolgens de koffie. Neem voldoende rust en drink vooral veel water en kruidenthee: je lichaam moet schoongespoeld worden. Verse gember, maar ook citroen in je thee werkt ontgiftend. Ook het aanhouden van een dagelijks ritme ondersteunt het lichaam bij het detoxen.

« Het Candida-dieet - De kracht van voeding »